ßßß Cookit - przepis na Żeberka w keczupie

Żeberka w keczupie

nazwa

Wykonanie

1,5 kg mięsnych żeberek
1\2 szklanki pikantnego keczupu dobrej jakości
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki ostrej musztardy
chili w proszku
sól morska
pieprz świeżo mielony
Żeberka myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w kawałki ( dwie kostki na porcję ). Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze składnikami marynaty. Mięsko wkładamy do dużego worka,wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wrzucamy do lodówki na 3 godzinki. Po tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,układamy mięsiwo i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni .Pieczemy około 2 godzin,od czasu do czasu obracając porcje mięsa
MOJE RADY
sos sojowy zawsze możecie zastąpić przyprawą w płynie typu maggi
jeśli ocet balsamiczny to tylko z Modeny
pisząc ostra musztarda zazwyczaj używam dijon lub rosyjskiej,mają bardzo zdecydowany smak
chili dodajcie tyle ile lubicie ostrości w potrawie
niska temperatura pieczenia i dłuższy czas nie wysusza mięsa na wiór
marynowanie w worku jest wygodniejsze,marynata dochodzi gdzie trzeba,lodówka nie przechodzi zapachami i zajmuje mniej miejsca
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/07/zeberka-w-keczupie_22.html