Wykonanie

1,5 kg
mięsnych żeberek1\2 szklanki pikantnego
keczupu dobrej jakości3 - 4 ząbki
czosnku2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżka
octu balsamicznego2 łyżki ostrej
musztardychili w proszku
sól morskapieprz świeżo mielony
Żeberka myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w kawałki ( dwie kostki na porcję ).
Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze składnikami marynaty.
Mięsko wkładamy do dużego worka,wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wrzucamy do lodówki na 3 godzinki. Po tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,układamy mięsiwo i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni .Pieczemy około 2 godzin,od czasu do czasu obracając porcje
mięsaMOJE RADY
sos sojowy zawsze możecie zastąpić
przyprawą w płynie typu
maggijeśli
ocet balsamiczny to tylko z Modenypisząc ostra
musztarda zazwyczaj używam dijon lub rosyjskiej,mają bardzo zdecydowany smak
chili dodajcie tyle ile lubicie ostrości w potrawieniska temperatura pieczenia i dłuższy czas nie wysusza
mięsa na wiórmarynowanie w worku jest wygodniejsze,marynata dochodzi gdzie trzeba,lodówka nie przechodzi zapachami i zajmuje mniej miejsca