Wykonanie

Składniki na ciasto:5
żółtek3 szk.
mąki1
margaryna1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szk.
cukruszczypta
soliSkładniki na pianę:5
białek2 łyżki
mąki ziemniaczanej1szk.
cukruDodatkowo:
dżem np.z
czarnej porzeczki- ja w domu miałam
powidła śliwkowe też wyszło pysznie :)Na stolnicę wysypać
mąkę, dodać
proszek do pieczenia, szczyptę
soli,
cukier.
Żółtka oddzielić od
białek (
białka wstawić do lodówki ponieważ będą nam potrzebne do piany) i dołożyć do składników na stolnicy. Dodać
margarynę i zagnieść ciasto. Gdy będzie wyrobione podzielić na trzy części. Do jednej dodać
kakao. Dwie części (jedna biała i jedna z
kakao) owinąć folią i włożyć na 20 min do zamrażalki , a trzecią część (białą) wałkuje się i wkłada do przygotowanej formy.W przepisie pierwotnym była żeby białą część podpiec na złoty kolor, wyciągnąć z piekarnika, posmarować
dżemem z czarnej porzeczki. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć ciasto z
kakao na
dżem i znowu podpiec w piekarniku. Przygotować pianę z
białek (5 białek+2 łyżki
mąki ziemniaczanej+1szk.
cukru, ubić razem na pianę) i polać nią brązowe ciasto. Na pianę zetrzeć białe ciasto . Włożyć znowu do piekarnika i po paru minutach jest gotowe.Ja włożyłam wszystkie warstwy razem (bo już chciałam jak najszybciej spróbować tego ciacha:)).Do nagrzanego piekarnika 180 stopni włozyłam ciasto i piekłam 60 min no i co
mogę powiedzieć wyszło pysznie :)Smacznego :)
