Wykonanie
Ile flottante to deser w postaci słodkiej zupy, składającej się z
bezy pływającej w słodkim kremie angielskim i różnymi dodatkami np. lawendą czy
cynamonem.Przepis zaczerpnięty z programu Top chef.Składniki (dla 2 osób):- 2
jajka- 2/3 szklanki
cukru pudru + łyżeczka- 1,5 szklanki
mleka- pół łyżeczki
cynamonu- kwiaty lawendy-
laska wanilii- 4 , 5 g agar- 3 łyżki
płatków migdałówPrzygotowanie:
Jajka oddzielamy od
żółtek.
Białka z 2/3 szklanki
cukru ubijamy do momentu powstania puszystej
bezy. Połowę
bezy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 145 stopni.Szklankę
mleka wraz z
cynamonem i kwiatami lawendy zagotowujemy. Dodajemy agar i mieszamy do całkowitego jego rozpuszczenia. Następnie przelewamy do plastikowej miski i schładzamyPozostałe
mleko łączymy z ziarnami
wanilii, łyżeczką
cukru i zagotowujemy. Ściągamy z ognia i po lekkim ostudzeniu dodajemy
żółtka. Mieszamy do uzyskania płynnego sosu.
Migdały prażymy na suchej patelni.Do głębokiego talerza nakładamy
galaretkę z
cynamonu i lawendy. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wykładamy pozostałą ubitą
bezę, którą przypalamy palnikiem. Dalej układamy upieczoną
bezę a całość polewamy sosem oraz prószymy
migdałami i kwiatami lawendy.