Wykonanie
Święta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego.
Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej
między innymi:
masło orzechowe bez
soli i
cukru (do kupienia tutaj),
masło migdałowe (do kupienia tutaj) oraz
suszone jabłka (do kupienia tutaj), które zachęciły mnie do przygotowania pysznych, energetycznych batoników.
Połączenie
jabłka i
cynamonu to jedno z moich ulubionych- pojawiało się już tutaj kilkakrotnie,
między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki (KLIK) i mini-omletów (KLIK). Tym razem również jest słodko, delikatnie
orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska
między posiłkami lub uzupełnienie śniadania. Dzięki
cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego, co jest bardzo istotne w okresie poświątecznej regeneracji.Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g
białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika .
SKŁADNIKI:100g
migdałów50g
orzechów brazylijskich100g
daktyli suszonych50g suszonych krążków
jabłka (do kupienia tutaj)70g
rodzynekcynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:
Daktyle,
rodzynki i
jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minut
Migdały i
orzechy zmielić drobno w blenderzeDodać namoczone
owoce z odrobiną
wody oraz
przyprawyBlendować do uzyskania kleistej masyPowstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 30x15cm wyłożona papierem do pieczeniaWstawić do lodówki na minimum 2 godzinyPo schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokątyBatoniki przechowywać w lodówceSmacznego!http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterbloghttp://www.naturalnaspizarnia.pl