ßßß Cookit - przepis na Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe

Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Święta niestety już za nami, jednak powrót do rzeczywistości po kilku dniach błogiego lenistwa i zajadania się wyjątkowymi smakołykami, zdecydowanie nie należy do łatwych- szczególnie dla naszego organizmu. Po wstaniu od świątecznego stołu warto zadbać o odzyskanie lekkości, a "ciężkie" ciasta zamienić na coś zdecydowanie zdrowszego.
Gwiazdka w tym roku odwiedziła mnie jeszcze w Wigilię podrzucając pyszną paczkę od firmy Naturalna Spiżarnia . Znalazły się w niej między innymi: masło orzechowe bez soli i cukru (do kupienia tutaj), masło migdałowe (do kupienia tutaj) oraz suszone jabłka (do kupienia tutaj), które zachęciły mnie do przygotowania pysznych, energetycznych batoników.
Połączenie jabłka i cynamonu to jedno z moich ulubionych- pojawiało się już tutaj kilkakrotnie, między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki (KLIK) i mini-omletów (KLIK). Tym razem również jest słodko, delikatnie orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska między posiłkami lub uzupełnienie śniadania. Dzięki cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego, co jest bardzo istotne w okresie poświątecznej regeneracji.
Z podanej ilości składników otrzymacie 9 batoników. Jeden (41g) to 167kcal w tym 3,5g białka, 9,7g tłuszczu, 18g węglowodanów oraz 4,9g błonnika .
SKŁADNIKI:
100g migdałów
50g orzechów brazylijskich
100g daktyli suszonych
50g suszonych krążków jabłka (do kupienia tutaj)
70g rodzynek
cynamon
kardamon
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle, rodzynki i jabłka namoczyć w wodzie przez 30 minut
Migdały i orzechy zmielić drobno w blenderze
Dodać namoczone owoce z odrobiną wody oraz przyprawy
Blendować do uzyskania kleistej masy
Powstałą masę przełożyć do formy i lekko docisnąć- u mnie keksówka o wymiarach 30x15cm wyłożona papierem do pieczenia
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Po schłodzeniu wyjąć z formy i kroić w prostokąty
Batoniki przechowywać w lodówce
Smacznego!
http://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
http://www.naturalnaspizarnia.pl
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2014/12/weganskie-batoniki-jabkowo-cynamonowe.html