ßßß Cookit - przepis na Prawdziwie owsiane ciasteczka z masłem orzechowym i otrębami

Prawdziwie owsiane ciasteczka z masłem orzechowym i otrębami

nazwa

Wykonanie

Zdarzyło Wam się, że mieliście ochotę na ciasteczka owsiane i posiłkowaliście się dobrodziejstwem internetu w poszukiwaniu receptury na nie? Z autopsji wiem, iż znalezienie przepisu, w którego liście składników nie widniałaby pokaźna ilość białego cukru, cukru pudru czy też margaryna, to nie lada wyzwanie. Wobec takiego stanu rzeczy zrezygnowałam z poszukiwań i sama stworzyłam sobie dokładnie takie ciasteczka, jakie chciałam zjeść- kruche, słodkie i bez żadnych produktów "spod ciemnej gwiazdy".
Nie każde ciasteczka, które zawierają w nazwie słowo "owsiane" są od razu zdrowe. Nie wspominając o słodkościach sklepowych, przy tych przygotowywanych samodzielnie też powinniśmy być czujni. Z drugiej strony nie twierdzę, że zjedzenie od czasu do czasu czegoś "z czarnej listy" to wielka tragedia, ale dzięki zdrowszym zamiennikom możemy dodać naszym posiłkom wielu korzystnych właściwości i wyjątkowego smaku.
Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie- jako tradycyjna owsianka (KLIK) lub batoniki (KLIK), ale też doskonały dodatek do słodkiej przekąski.
Jeśli są płatki owsiane, to musi być i masło orzechowe, będące świetnym zamiennikiem margaryny. Samo to połączenie, to jak dla mnie połowa sukcesu. Druga to prostota składników i wykonania- tradycyjnie nie stawiam przed Wami wielkiego, kulinarnego wyzwania, ale coś, co po prostu nie może się nie udać, a jednocześnie zachwyca smakiem. Ciasteczka mają lekko korzenną nutę- pachną cudownie, a przy tym są słodkie i chrupiące. Martwi mnie tylko fakt, że jakoś podejrzanie szybko znikają...
Z podanej ilości składników otrzymacie 32 ciasteczka. Jedno (11g) to 37,9kcal w tym 1,3g białka, 1,4g tłuszczu oraz 4,9g węglowodanów . Wartość energetyczna na 100g to 344,5kcal w tym 11,8g białka, 12,7g tłuszczu oraz 44,8g węglowodanów .
SKŁADNIKI:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g płatków owsianych górskich
25g otrębów pszennych
1 duże jajko
60g miodu
60g domowego masła orzechowego (KLIK)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cynamon
kardamon
PRZYGOTOWANIE:
Jajko, miód i masło orzechowe zmiksować na gładką masę
Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami
Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować
Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut- do zarumienienia
Smacznego!
https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/01/prawdziwie-owsiane-ciasteczka-z-masem.html