Wykonanie
Zdarzyło Wam się, że
mieliście ochotę na
ciasteczka owsiane i posiłkowaliście się dobrodziejstwem internetu w poszukiwaniu receptury na nie? Z autopsji wiem, iż znalezienie przepisu, w którego liście składników nie widniałaby pokaźna ilość
białego cukru,
cukru pudru czy też
margaryna, to nie lada wyzwanie. Wobec takiego stanu rzeczy zrezygnowałam z poszukiwań i sama stworzyłam sobie dokładnie takie
ciasteczka, jakie chciałam zjeść- kruche, słodkie i bez żadnych produktów "
spod ciemnej gwiazdy".

Nie każde
ciasteczka, które zawierają w nazwie słowo "owsiane" są od razu zdrowe. Nie wspominając o słodkościach sklepowych, przy tych przygotowywanych samodzielnie też powinniśmy być czujni. Z drugiej strony nie twierdzę, że zjedzenie od czasu do czasu czegoś "z czarnej listy" to wielka tragedia, ale dzięki zdrowszym zamiennikom możemy dodać naszym posiłkom wielu korzystnych właściwości i wyjątkowego smaku.
Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego
miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma
ciasteczek owsianych bez
płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie
będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie- jako tradycyjna owsianka (KLIK) lub batoniki (KLIK), ale też doskonały dodatek do słodkiej przekąski.

Jeśli są
płatki owsiane, to musi być i
masło orzechowe, będące świetnym zamiennikiem
margaryny. Samo to połączenie, to jak dla mnie połowa sukcesu. Druga to prostota składników i wykonania- tradycyjnie nie stawiam przed
Wami wielkiego, kulinarnego wyzwania, ale coś, co po prostu nie może się nie udać, a jednocześnie zachwyca smakiem.
Ciasteczka mają lekko korzenną nutę- pachną cudownie, a przy tym są słodkie i chrupiące. Martwi mnie tylko fakt, że jakoś podejrzanie szybko znikają...Z podanej ilości składników otrzymacie 32
ciasteczka. Jedno (11g) to 37,9kcal w tym 1,3g
białka, 1,4g tłuszczu oraz 4,9g węglowodanów . Wartość energetyczna na 100g to 344,5kcal w tym 11,8g
białka, 12,7g tłuszczu oraz 44,8g węglowodanów .

SKŁADNIKI:100g
mąki pszennej pełnoziarnistej50g
płatków owsianych górskich25g
otrębów pszennych1 duże
jajko60g
miodu60g domowego
masła orzechowego (KLIK)1 łyżeczka
sody oczyszczonejcynamonkardamonPRZYGOTOWANIE:
Jajko,
miód i
masło orzechowe zmiksować na gładką masęDodać wszystkie suche składniki włącznie z
sodą oraz
przyprawamiDokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówkiSchłodzone ciasto cienko rozwałkowaćZa pomocą foremek wycinać
ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut- do zarumienieniaSmacznego!https://www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog





