Wykonanie
Z okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo
słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej przyjemności nie można sobie odmówić, a tym bardziej dzisiaj!

Niedziela to u mnie standardowo dzień zdrowych słodkości, czyli dziedziny kulinarnej, którą zdecydowanie lubię najbardziej. Wcale nie trzeba się długo głowić i trudzić, żeby przygotować coś nieziemsko apetycznego a przy tym korzystnie wpływającego na nasz organizm. Zresztą, chyba już kiedyś o tym wspominałam... (nie żeby w każdym
poście).

Muszę przyznać, że dzisiejsze dzieło to jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję jeść. Zazwyczaj jeśli używam
owoców, a szczególnie
bananów, to rezygnuję z innych źródeł
cukru. Tym razem miało być jednak naprawdę słodko, więc skorzystałam z niezastąpionych
daktyli i gwarantuję, że nie będziecie musieli już niczego innego dodawać. Jak dla mnie to doskonały zamiennik wszelkich słodzideł czy
cukierków, ale też bogactwo witamin i cennych składników (witaminy A, C, E, B, kwas foliowy, potas żelazo, magnez, wapń).Jeśli lubicie
daktyle to z ich użyciem możecie również przygotować BARDZO SŁODKIE batoniki
jabłkowo-
cynamonowe (KLIK) albo pralinki (KLIK). Należy pamiętać, aby przy wybieraniu
daktyli zwrócić uwagę na sposób ich suszenia. Chcąc w pełni cieszyć się ich właściwościami, kupujcie te bez konserwantów, niesiarkowane i suszone na słońcu.Wracając do naszej
bananowo-czekoladowej rozpusty- deser to 449kcal w tym 8,7g
białka, 2,8g tłuszczu, 101,3g węglowodanów oraz 8,1g błonnika pokarmowego .

SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:50g
kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem50g
daktyli suszonych5g
kakao130g
banana obranego ze skórki1/2 szklanki gorącej
wodyPRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystudzenia
Daktyle zalać 1/2 szklanki gorącej
wody i odstawić na godzinę pod przykryciemPo tym czasie odlać 3/4 ilości
wody i zblendować
daktyle z resztą
wody,
kaszą jaglaną i
kakao na gładki musOsobno zblednować na mus
bananaUkładać warstwami w naczyniuWstawić do lodówki na minimum godzinęSmacznego! A dla wszystkich pań mnóstwo radości i samych smakołyków! :)www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog

