ßßß Cookit - przepis na Nieziemsko pyszny deser bananowo-czekoladowy

Nieziemsko pyszny deser bananowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Z okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej przyjemności nie można sobie odmówić, a tym bardziej dzisiaj!
Niedziela to u mnie standardowo dzień zdrowych słodkości, czyli dziedziny kulinarnej, którą zdecydowanie lubię najbardziej. Wcale nie trzeba się długo głowić i trudzić, żeby przygotować coś nieziemsko apetycznego a przy tym korzystnie wpływającego na nasz organizm. Zresztą, chyba już kiedyś o tym wspominałam... (nie żeby w każdym poście).
Muszę przyznać, że dzisiejsze dzieło to jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję jeść. Zazwyczaj jeśli używam owoców, a szczególnie bananów, to rezygnuję z innych źródeł cukru. Tym razem miało być jednak naprawdę słodko, więc skorzystałam z niezastąpionych daktyli i gwarantuję, że nie będziecie musieli już niczego innego dodawać. Jak dla mnie to doskonały zamiennik wszelkich słodzideł czy cukierków, ale też bogactwo witamin i cennych składników (witaminy A, C, E, B, kwas foliowy, potas żelazo, magnez, wapń).
Jeśli lubicie daktyle to z ich użyciem możecie również przygotować BARDZO SŁODKIE batoniki jabłkowo-cynamonowe (KLIK) albo pralinki (KLIK). Należy pamiętać, aby przy wybieraniu daktyli zwrócić uwagę na sposób ich suszenia. Chcąc w pełni cieszyć się ich właściwościami, kupujcie te bez konserwantów, niesiarkowane i suszone na słońcu.
Wracając do naszej bananowo-czekoladowej rozpusty- deser to 449kcal w tym 8,7g białka, 2,8g tłuszczu, 101,3g węglowodanów oraz 8,1g błonnika pokarmowego .
SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:
50g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem
50g daktyli suszonych
5g kakao
130g banana obranego ze skórki
1/2 szklanki gorącej wody
PRZYGOTOWANIE:
Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystudzenia
Daktyle zalać 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić na godzinę pod przykryciem
Po tym czasie odlać 3/4 ilości wody i zblendować daktyle z resztą wody, kaszą jaglaną i kakao na gładki mus
Osobno zblednować na mus banana
Układać warstwami w naczyniu
Wstawić do lodówki na minimum godzinę
Smacznego! A dla wszystkich pań mnóstwo radości i samych smakołyków! :)
www.facebook.com/peanutbuttermonsterblog
Źródło:http://peanutbuttermonster.blogspot.com/2015/03/nieziemsko-pyszny-deser-bananowo.html