ßßß
Tofurnik dyniowo-kokosowyInspiracjaSKŁADNIKI (forma 16 cm): na masę 'serową':2 kostki tofu (2 x 180g)1 szklanka puree z dyni1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego - całą stałą część + 4 łyżki płynnej2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej6 łyżek ksylitolu1 łyżka cukru waniliowegoziarenka z 1 laski waniliisok z 1 cytryny na spód:1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)1 łyżka tahini (ok. 15 g)7 namoczonych daktyli8 łyżek płatków owsianych2 łyżki mąki gryczanejok. 2-4 łyżki wodyWYKONANIE:Wszystkie składniki na masę 'serową' blendujemy na gładką masę i wkładamy pojemnik do lodówki na czas przygotowywania spodu.Masło orzechowe, tahini, namoczone daktyle, wodę i 5 łyżek płatków owsianych dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy pozostałą część płatków owsianych i mąkę gryczaną, i już ręcznie wyrabiamy ciasto (musi być plastyczne, ale nie przywierać do dłoni), którym wyklejamy wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy spód przez około 10-15 minut w 180 stopniach.Na wystudzony spód wylewamy masę 'serową' i całość pieczemy około 60 minut. Po tym czasie studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.