ßßß
Pumpkin tofu cheesecakeInspiracjaSKŁADNIKI (na formę 16 cm): na spód:7 świeżych/suszonych namoczonych daktyli10 łyżek płatków owsianych błyskawicznych2 łyżki oleju rzepakowego/kokosowego1 łyżka masła orzechowego2 łyżki wody na masę 'serową':350 g tofu (odciśniętego z nadmiaru wody)2 łyżki oleju kokosowego3/4 szklanki puree dyniowego1 szklanka mleczka kokosowego2 łyżki mąki kukurydzianej1/4 szklanki syropu z agawysok z 1 cytryny1 łyżka przyprawy korzennej/cynamony na wierzch:3 łyżki puree dyniowego2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka przyprawy korzennej/cynamony2 łyżki syropu z agawyWYKONANIE:Daktyle, olej, masło orzechowe, wodę i 5 łyżek płatków owsianych blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałą część płatków i ugniatamy całość. Spód formy natłuszczamy i wyklejamy ciastem. Pieczemy ok. 8-10 minut w 180 stopniach.Składniki na masę 'serową' blendujemy, tak żeby nie zostały żadne grudki. Przekładamy ją na podpieczony i ostudzony spód.Składniki na ten 'szlaczek' na wierzchu również blendujemy. Łyżkami nakładamy na masę 'serową' w kilku miejscach, a następnie nożem próbujemy próbujemy zrobić ładny szlaczek ;)Pieczemy około 1h i 10 min w 170 stopniach.
***Pierwsze dni szkoły za mną i tak jak większość obawiała się przedmiotów rozszerzonych, tak ja szłam na nie zupełnie spokojna. Trzy godziny fizyki minęły szybciej niż godzina polskiego.. Dla mnie to niesamowite, że wreszcie mogę uczyć się tego, czego naprawdę chcę. Już nie będę musiała spędzać godzin nad robieniem notatek z historii/biologii/geografii.Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek - przeniosłam się z jednego rozszerzenia matematycznego na drugie, ze względu na nie do końca odpowiadającą mi nauczycielką, a zapowiedziany sprawdzian ze słówek z angielskiego z całego poprzedniego roku (15 stron czcionką 11 3) wywołuje u mnie, delikatnie mówiąc, mieszane uczucia.Ale jestem pozytywnie nastawiona, bo jedynym wyzwaniem na ten rok szkolny jest ponownie olimpiada z angielskiego ;)