Na dworze coraz zimniej, więc coraz częściej sięgam po rozgrzewające i aromatyczne potrawy. Jedną z nich jest właśnie ta zupa krem z dyni - i tak jak generalnie za zupami nie przepadam, tak ta bardzo przypadła mi do gustu :)Zupa dyniowePumpkin soupSKŁADNIKI (na 2 porcje):1 mała cebula1 łyżka olejukokosowego1/2 łyżeczki papryki wędzonej1/4 łyżeczki ostrej paprykiszczypta solikawałek imbiru ok. 2 cm4 łyżki tahini4 szklanki puree dyniowego1/2 szklanki mleczka kokosowego1/2 szklanki wodyWYKONANIE:Cebulę należy posiekać. Następnie smażymy ją na olejukokosowym wraz z papryką wędzoną, ostrą, solą i startym imbirem. Dodajemy puree dyniowe, tahini, mleczko kokosowe i wodę. Gotujemy przez około 5-8 minut. Blendujemy całość na gładki krem i podajemy z tahini i ostrą papryką.