ßßß Cookit - przepis na Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Pyszny zimowy deser. Jędrne gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.
Będą doskonałym zwieńczeniem rodzinnego obiadu i świetną alternatywą dla ciast i ciężkich deserów.
Potrzebujesz (dla 4 osób):
4 jędrne gruszki,
1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 laska cynamonu,
2 łyżki miodu,
kilka goździków
Wykonanie:
Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonki. Wino i wodę wlej do garnka, dodaj przyprawy, miód a na koniec włóż gruszki. Całość gotuj około 50 minut obracając owoce co jakiś czas tak, aby się równomiernie zabarwiły. Gotowe gruszki powinny być miękkie, ale nadal jędrne. Tak przygotowane gruszki możesz podawać z lodami, gęstym jogurtem lub śmietaną. Możesz również podawać ze zredukowanym sosem, w którym owoce się gotowały – w tym celu po wyjęciu gruszek podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż będzie gęsty i lepki.
Smacznego!
Źródło:http://gotowanieodswieta.blogspot.com/2015/01/gruszki-w-czerwonym-winie.html