Wykonanie

Pyszny zimowy deser. Jędrne
gruszki duszone w
czerwonym winie z dodatkiem
korzennych przypraw i
miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.Będą doskonałym zwieńczeniem rodzinnego obiadu i świetną alternatywą dla ciast i ciężkich deserów.Potrzebujesz (dla 4 osób):4 jędrne
gruszki,1,5 szklanki czerwonego
wytrawnego wina,1 szklanka
wody,3 ziarna
ziela angielskiego,1 laska
cynamonu,2 łyżki
miodu,kilka
goździkówWykonanie:
Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonki.
Wino i
wodę wlej do garnka, dodaj
przyprawy,
miód a na koniec włóż
gruszki. Całość gotuj około 50 minut obracając
owoce co jakiś czas tak, aby się równomiernie zabarwiły. Gotowe
gruszki powinny być miękkie, ale nadal jędrne. Tak przygotowane
gruszki możesz podawać z
lodami, gęstym
jogurtem lub
śmietaną. Możesz również podawać ze zredukowanym sosem, w którym
owoce się gotowały – w tym celu po wyjęciu
gruszek podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż będzie gęsty i lepki.




Smacznego!