ßßß Cookit - przepis na Szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim

nazwa

Wykonanie

Sezon szparagowy w pełni, więc trzeba korzystać. Szparagi kojarzą mi się właśnie z takim ulotnym smakiem wiosny... smakiem, na który trzeba długo czekać, a którym nie chciałoby się przestawać delektować. No chyba, że zadowolimy się szparagami ze słoika to takowe są dostępne przez cały rok ;) Dziś wynaleziony i wypróbowany przepis na sos holenderski, który jest łatwy w wykonaniu i jednocześnie bardzo smaczny w swej prostocie. Idealny zarówno do szparagów białych, jak i zielonych, ale nie tylko, stanowi bowiem idealny dodatek do jajek, warzyw, mięs, ryb, tostów z szynką, łososiem... Bardzo podoba mi się jego wszechstronne zastosowanie i jego uniwersalny smak- maślany w smaku, wytrawny i orzeźwiający zarazem.
Składniki (na 2 porcje):
- Pęczek szparagów białych lub zielonych,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ok 1/4 kostki masła (1/2 szklanki),
- szczypta soli,
- zielenina (koperek, szczypiorek...),
- słodka papryka w proszku (odrobina do posypania).
Wykonanie:
Szparagi myjemy, obieramy (najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw) i odcinamy stwardniałe końcówki (ok. 2 cm). Wkładamy je do wrzącej, lekko osolonej i osłodzonej wody i gotujemy (białe ok. 12 min), zielone (ok. 8-10 min).
Po ugotowaniu podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości masła.
Sos holenderski przygotowujemy w czasie, gdy gotujemy szparagi.
Do wysokiego i wąskiego pojemnika wbijamy 2 żółtka, dodajemy sok z cytryny i sól. Rozcieramy na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. W rondelku rozpuszczamy masło- do momentu aż się całkowicie roztopi i zacznie się delikatnie pienić. Ma osiągnąć temperaturę ok. 70 stopni (ważne, aby nie było zbyt gorące). Masło powoli, cienką strużką wlewamy do żółtek, jednocześnie cały czas blendując.
Szparagi układamy na talerzu, polewamy sosem i jeśli nam się chce to możemy całość udekorować zgodnie z własną inwencją :)
Smacznego!
PS. Znalazłam też inny przepis na sos holenderski, przygotowywany na parze. Być może jeszcze smaczniejszy, delikatniejszy... ale to przekonamy się dopiero następnym razem.
Podaję linka: http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dodatki/sosy/287-przepis-na-sos-holenderski
Źródło:http://eat-drink-me.blogspot.com/2015/06/szparagi-biae-z-sosem-holenderskim.html