Wykonanie
Składniki2 porcje8
szparagów (zielonych lub białych)2
jajka1 porcja
sosu holenderskiegoszczypiorekSos holenderski, 4 porcje:50 g
masła2
żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
sok z cytryny (około 2 łyżeczek)
sól, zmielony
pieprz (najlepiej biały)oraz:
pieczywo, np. własne z tego przepisu
masło do posmarowania
pieczywasól i
pieprzPrzygotowanie
Sos holenderski:
masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej
żółtka ubić na pianę z dodatkiem
soku z cytryny,
soli i
pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące
masło. Na koniec sos powinien puszysty i gęsty.
Jajka w koszulkach: do garnka wlać
wodę na wysokość 4 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Na 10 sekund włożyć do wrzątku
jajka w skorupce. Wyjąć łyżką i dopiero wbić
jajko do wrzątku, powtórzyć z drugim
jajkiem. Gotować przez około 3 - 4 minuty,
jajka wyjąć łyżką cedzakową i odkłożyć na talerz.
Szparagi opłukać w zlewie pod bieżącą
wodą, odłamać grube jasne końce łodyg (nie będą potrzebne). Ładne zielone łodygi ugotować w koszyczku na parze (jeśli nie mamy koszyczka lub naczynia do gotowania na parze możemy użyć sitka - włożyć
szparagi do sitka główkami do góry, zawiesić sitko na brzegu garnka z
wodą (wystarczy wypełnić go
wodą do 1/3), przykryć pokrywką i gotować przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania
wody.
Szparagi przekroić wzdłuż na połówki.
Pieczywo smarować
masłem, przykryć
szparagami, na wierzchu położyć
jajko, doprawić wszystko
solą i
pieprzem, polać
sosem holenderskim i posypać
szczypiorkiem.
