ßßß Cookit - przepis na Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
8 szparagów (zielonych lub białych)
2 jajka
1 porcja sosu holenderskiego
szczypiorek
Sos holenderski, 4 porcje:
50 g masła
2 żółtka (ciepłe, nie z lodówki)
sok z cytryny (około 2 łyżeczek)
sól, zmielony pieprz (najlepiej biały)
oraz:
pieczywo, np. własne z tego przepisu
masło do posmarowania pieczywa
sól i pieprz
Przygotowanie
Sos holenderski: masło roztopić i podgrzać (ma być gorące), usunąć powstałą pianę z powierzchni. Ogrzane w temp. pokojowej żółtka ubić na pianę z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać gorące masło. Na koniec sos powinien puszysty i gęsty.
Jajka w koszulkach: do garnka wlać wodę na wysokość 4 cm. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum. Na 10 sekund włożyć do wrzątku jajka w skorupce. Wyjąć łyżką i dopiero wbić jajko do wrzątku, powtórzyć z drugim jajkiem. Gotować przez około 3 - 4 minuty, jajka wyjąć łyżką cedzakową i odkłożyć na talerz.
Szparagi opłukać w zlewie pod bieżącą wodą, odłamać grube jasne końce łodyg (nie będą potrzebne). Ładne zielone łodygi ugotować w koszyczku na parze (jeśli nie mamy koszyczka lub naczynia do gotowania na parze możemy użyć sitka - włożyć szparagi do sitka główkami do góry, zawiesić sitko na brzegu garnka z wodą (wystarczy wypełnić go wodą do 1/3), przykryć pokrywką i gotować przez około 5 minut licząc od czasu zagotowania wody. Szparagi przekroić wzdłuż na połówki.
Pieczywo smarować masłem, przykryć szparagami, na wierzchu położyć jajko, doprawić wszystko solą i pieprzem, polać sosem holenderskim i posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/szparagi_z_jajkiem_w_koszulce/przepis.html