Idealny na obecne upały. Orzeźwia i chłodzi. Jest szybki w przygotowaniu, dlatego też nie spędzimy w te ciepłe dni dużo czasu w kuchni. Na te upalne dni polecam właśnie ekspresowy chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i prażonymi płatkami migdałowymi:)Składniki :500 ml maślanki400 ml jogurtu naturalnego2-3 ogórki zielonepęczek koperkupęczek rzodkiewki1-2 ząbki czosnkusól, pieprzgarść płatków migdałowychOgórki myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, oprószamy sola i odstawiamy na 10 minut, Gdy puszczą sok, należy odcisnąć. Dodajemy starte na tarce rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy z maślanką i jogurtem naturalnym. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzone. Dekorujemy plastrami rzodkiewki i prażonymi płatkami migdałowymi.