Wykonanie
Składniki na ciasto:1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów słodko125 g
margaryna1
jajoNadzienie:1 kg
jabłek3 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukruKruszonka:150-200 g
mąki100 g
masła100 g
cukruSposób przyrządzenia:Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość
torebki z
ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać
margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,
jajo i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok. 3 min do połączenia się składników.Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując
mąką.Wyłożyć
ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy
tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć chwilę na patelni dodając
cynamon i
cukier. Całość zestawić z ognia, dodać fix do nadzienia i wymieszać.Do miski wsypać
mąkę na kruszonkę,
cukier oraz posiekane
masło.Wszystko rozetrzeć drewnianą łyżką, aż powstaną grudki.Na wystudzoną tarte wyłożyć całe nadzienie, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° na 30-35 min.Tarte podawać na gorąco z
lodami waniliowymi.