ßßß Cookit - przepis na Tarta Jak Jabłecznik

Tarta Jak Jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów słodko
125 g margaryna
1 jajo
Nadzienie:
1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
Kruszonka:
150-200 g mąki
100 g masła
100 g cukru
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, jajo i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok. 3 min do połączenia się składników.
Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i podprażyć chwilę na patelni dodając cynamon i cukier. Całość zestawić z ognia, dodać fix do nadzienia i wymieszać.
Do miski wsypać mąkę na kruszonkę, cukier oraz posiekane masło.Wszystko rozetrzeć drewnianą łyżką, aż powstaną grudki.
Na wystudzoną tarte wyłożyć całe nadzienie, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190° na 30-35 min.
Tarte podawać na gorąco z lodami waniliowymi.
Źródło:http://gotowaniezgosia.blogspot.com/2013/10/tarta-jak-jabecznik.html