Wykonanie
Urocze
chlebki, których miękkości nie będziecie w stanie się oprzeć...
Chlebki pita to świetny dodatek do wielu dań kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę, którą m
ożemy wypełnić różnego rodzaju farszami, pikantnymi sosami, czy
sałatkami. Możemy też podać je w całości, np. jako dodatek do hummusu.Składniki na 6-7 sztuk:3 szklanki
mąki pszennej (część można zastąpić
mąką razową),szklanka
wody,20 g świeżych
drożdży,2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju,1 łyżka
cukru,1 łyżeczka
soli.
Przygotowanie:W misce rozkruszamy
drożdże, dodajemy do nich łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i kilka łyżek ciepłej
wody. Mieszamy za pomocą łyżki. Następnie zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto rękoma przez kilka minut. Ponieważ ciasto będzie dość lepkie, a nie gładkie, ręce zanurzamy w
mące i dzielimy ciasto na 6-7 części. Z każdej z nich formujemy kulkę delikatnie obtoczoną w
mące i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie kulki ciasta układamy na blaszkach do pieczenia w dużych odstępach. Każdą z kulek wałkujemy delikatnie lub ugniatamy rękoma na mały placek wysokości około 1 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pity pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200-210 °C.Po przestygnięciu możemy naciąć brzegi
chlebków, dzięki
czemu utworzą się w nich kieszonki, które możemy wypełnić różnego rodzaju farszami, sosami, czy
sałatkami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))