ßßß Cookit - przepis na Chlebki pita

Chlebki pita

nazwa

Wykonanie

Urocze chlebki, których miękkości nie będziecie w stanie się oprzeć...
Chlebki pita to świetny dodatek do wielu dań kuchni bliskowschodniej i śródziemnomorskiej. Podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę, którą m ożemy wypełnić różnego rodzaju farszami, pikantnymi sosami, czy sałatkami. Możemy też podać je w całości, np. jako dodatek do hummusu.
Składniki na 6-7 sztuk:
3 szklanki mąki pszennej (część można zastąpić mąką razową),
szklanka wody,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:
W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżkę cukru, łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłej wody. Mieszamy za pomocą łyżki. Następnie zaczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto rękoma przez kilka minut. Ponieważ ciasto będzie dość lepkie, a nie gładkie, ręce zanurzamy w mące i dzielimy ciasto na 6-7 części. Z każdej z nich formujemy kulkę delikatnie obtoczoną w mące i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie kulki ciasta układamy na blaszkach do pieczenia w dużych odstępach. Każdą z kulek wałkujemy delikatnie lub ugniatamy rękoma na mały placek wysokości około 1 cm i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Pity pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 200-210 °C.
Po przestygnięciu możemy naciąć brzegi chlebków, dzięki czemu utworzą się w nich kieszonki, które możemy wypełnić różnego rodzaju farszami, sosami, czy sałatkami.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2015/04/chlebki-pita.html