Wykonanie
Mała, truskawkowa miłość...
Przed
Wami pyszne, łatwe w przygotowaniu ciasto z
truskawkami i kruszonką - moje ulubione w ostatnim czasie. Jest zrobione z prostych składników, które zwykle mamy w domu pod ręką, głównie na
mleku, a nie na tłuszczu. Wyobraźcie sobie soczyste
truskawki na miękkim, puszystym cieście pod słodką kruszonką... Naprawdę trudno im się oprzeć ! Podaję składniki na bardzo małą, okrągłą,
tortową blaszkę średnicy około 20 cm. Jeśli chcecie zrobić większe ciasto, przygotujcie je z podwójnej porcji. :)Składniki (na małą, okrągłą blaszkę średnicy 20 cm lub keksówkę):- Na ciasto:2/3 szklanki
mleka,4 łyżki
oleju,
jajko,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,nieco ponad pół szklanki
cukru (u mnie trzcinowy),1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia.-
Owoce:12 średniej wielkości
truskawek.- Na kruszonkę:30 g
masła,4 łyżki
cukru (u mnie trzcinowy),pół szklanki
mąki pszennej,2-3 łyżki
otrąb owsianych.
Przygotowanie:W jednej misce mieszamy ze sobą dokładnie składniki mokre, czyli
mleko,
olej i
jajko. W drugiej misce mieszamy ze sobą dokładnie składniki suche, to jest
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier. Następnie składniki suche przesypujemy do mokrych i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ja do mieszania używam zwykłej ręcznej ubijaczki do
jajek, ale można też użyć miksera.Tak przygotowaną masę wylewamy na natłuszczoną
olejem blaszkę (ja użyłam okrągłej, o średnicy 20 cm). Na jej powierzchni układamy umyte wcześniej i przekrojone na połówki
truskawki. Nie możemy dać ich za dużo, bo ciasto będzie mokre. Ja
daję zwykle około 12 sztuk.Przygotowujemy kruszonkę z podanych składników, siekając je wszystkie razem nożem na desce i trochę ugniatając palcami. Kruszonkę rozsypujemy na ciasto.Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))