Wykonanie

składniki na ciasto (2
strucle):0,5 kg
mąkipół kostki
drożdży0,5 kostki roztopionej ciepłej
margarynyszklanka
mleka4/5 szklanki
cukru (ciasto jest słodkie, czyli takie jak lubię, ale można dodać mniej
cukru)2
żółtkakilka kropel ekstraktu
waniliowego lub
aromatu waniliowegomarmolada owocowaprzygotować rozczyn: pół szklanki ciepłego
mleka,
drożdże, łyżkę
cukru i
mąki wymieszać i zaczekać aż rozczyn "ruszy",do rozczynu dodać pozostałe składniki na ciasto, zamieszać łyżką a następnie wyrobić aż ciasto będzie odchodziło od ręki,pozostawić do wyrośnięcia na godzinę,po tym czasie uderzyć pięścią w ciasto i ponownie zagnieść,ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, posmarować
marmoladą, zwinąć,przełożyć do blachy, ciasto można posmarować
białkiempiec 40 minut w 180-200 stopniach.