Wykonanie
Śledzie możemy podawać na wiele sposobów. Jednym z takich pomysłów jest proponowana przeze mnie
sałatka śledziowa ze
śmietana. Moim zdaniem sprawdzi się zarówno na kolacje oraz jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi.Serdecznie polecam :)
Składniki na dużą salaterkę:-
śledzie matiasy - 4 płaty-
jabłka - 2 sztuki-
ogórki korniszony - 4 sztuki-
czerwona cebula - 1 sztuka- biała
cebula - 1 sztuka-
majonez - 1 łyżka-
śmietana 12% - 1 łyżka-
jogurt grecki - 1 łyżka-
przyprawy -
pieprz naturalny,
pieprz kolorowy ziarnistyCała salaterka to około 1100 kalorii.Salaterka to około 6 porcji, czy 1 porcja to około 185 kalorii.Przygotowanie:
Śledzie na początku moczymy. W tym celu wkładamy je do miski, zalewamy
wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy ze
śledzi wodę i suszymy je papierowym ręcznikiem. Nasze płaty kroimy na cząstki 2 cm na 2 cm. Obieramy
jabłka ze skórki i również kroimy na małe kawałki. Obie
cebule szatkujemy drobno a
korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki naszej sałatki śledziowej wrzucamy do salaterki. Do osobnej miseczki wlewamy
jogurt,
smietanę,
majonez i mieszamy po czym zalewamy tym naszą
sałatkę. Teraz wszystko mieszamy i po wierzchu posypujemy
pieprzem.Smacznego!