ßßß
Składniki na dużą salaterkę:- śledzie matiasy - 4 płaty- jabłka - 2 sztuki- ogórki korniszony - 4 sztuki- czerwona cebula - 1 sztuka- biała cebula - 1 sztuka- majonez - 1 łyżka- śmietana 12% - 1 łyżka- jogurt grecki - 1 łyżka- przyprawy - pieprz naturalny, pieprz kolorowy ziarnistyCała salaterka to około 1100 kalorii.Salaterka to około 6 porcji, czy 1 porcja to około 185 kalorii.Przygotowanie:Śledzie na początku moczymy. W tym celu wkładamy je do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odlewamy ze śledzi wodę i suszymy je papierowym ręcznikiem. Nasze płaty kroimy na cząstki 2 cm na 2 cm. Obieramy jabłka ze skórki i również kroimy na małe kawałki. Obie cebule szatkujemy drobno a korniszony kroimy w kostkę. Wszystkie składniki naszej sałatki śledziowej wrzucamy do salaterki. Do osobnej miseczki wlewamy jogurt, smietanę, majonez i mieszamy po czym zalewamy tym naszą sałatkę. Teraz wszystko mieszamy i po wierzchu posypujemy pieprzem.Smacznego!