Wykonanie
Zachciało mi się dziś czegoś słodkiego :). Poszperałam w lodówce oraz szafkach, żeby zobaczyć jakimi składnikami dysponuję i stwierdziłam, że zrobię deser na bazie domowego
kisielu.Polecam.

Składniki na 6 porcji:Na
kisiel:-
mąka ziemniaczana - 5-6 łyżek-
woda - 1,5 szklanki- sok domowej roboty - 1 , 5 szklanki-
jogurt naturalny - 100 ml-
dżem jabłkowy (lub inny) domowej roboty - mały słoik około 150 - 200 ml-
śnieżka - 1 opakowanie-
kakao - do posypania-
woda - 200 ml1 porcja to około 200-250 kaloriiPrzygotowanie:
Kisiel:Do połowy szklanki wlewamy zimna
wodę, wsypujemy do niej
mąkę i mieszamy. Pozostałą
wodę na
kisiel i sok domowej roboty (ja skorzystałam z
malinowego) wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i wlewamy roztwór
mąki. Gotujemy
kisiel parę minut cały czas mieszając.Przygotowujemy sobie 6 salaterek lub wysokich szklanek.Zaczynamy od pierwszej warstwy. Do osobnej miseczki wlewamy około 1/3
kisielu i mieszamy go z
jogurtem. Wlewamy do salaterek. Druga warstwa to sam
kisiel - trochę więcej niż połowa pozostałej w garnku porcji. Trzecią warstwę stanowi domowy
dżem jabłkowy pomieszany z pozostałym
kisielem. Wszystkie warstwy wlewamy do naszych salaterek.Na wierzch przygotujemy
śnieżkę. Ja akurat miałam wersję light, którą
miesza się tylko z
wodą. Robimy
śnieżkę wg opisu na opakowaniu i dekorujemy nią nasze deserki. Na koniec posypujemy
kakao. Smacznego!
