ßßß Cookit - przepis na Płatki jęczmienne w ulubionym wydaniu.

Płatki jęczmienne w ulubionym wydaniu.

nazwa

Wykonanie

Zdecydowanie najlepiej smakują w plackach i ciastach.
W owsiance z kolei kompletnie się nie sprawdzają!
Ten placek był po prostu przepyszny. Bajka!
Placek jęczmienny z kokosowym twarożkiem*, żółtą śliwką i kandyzowanym kwiatem hibiskusa
* namoczone wiórki kokosowe + twaróg + cukier puder trzcinowy
PLACEK JĘCZMIENNY
/1 porcja/
80 g płatków jęczmiennych (nie polecam mniej, bo bardzo słabo pęcznieją)
łyżka cukru pudru trzcinowego
łyżka mąki kokosowej (Tropicai)
szczypta soli
szczypta sody + pół łyżeczki octu kokosowego (Tropicai)
dowolny aromat do ciasta
jajko
olej kokosowy do smażenia (Tropicai)
Płatki jęczmienne wraz z cukrem pudrem zalać wrzątkiem.
Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Żółtko zmiksować z płatkami, mąką i aromatem, ostrożnie połączyć z białkiem
za pomocą silikonowej łopatki.
Dodać sodę, ocet, wymieszać i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie w cieście powinny powstać bąbelki.
Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię przelać ciasto, smażyć około 3 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2015/08/patki-jeczmienne-w-ulubionym-wydaniu.html