Wykonanie
Składniki na ciasto:250 g
mąki orkiszowej jasnej4 łyżki
cukru trzcinowego2/3 kostki
masła2
żółtkaZ podanych powyżej składników zagniatamy jednolite ciasto. Wykładamy równomiernie formę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200C.Składniki na masę:300 g
gorzkiej czekolady (3 tabliczki)500 ml
śmietanki 36%4
żółtkaokoło 250 g
wiśni z
konfitury (mrożone, z
konfitury, świeże, suszone)Tabliczki
czekolady łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w miseczce w kąpieli
wodnej. Kiedy
czekolada się rozpuści, dodajemy
śmietankę ciągle mieszając. Zdejmujemy z pary
wodnej i dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę i delikatnie mieszamy z
wiśniami. Masę przelewamy na podpieczony kruchy spód i zapiekamy jeszcze przez około 25 minut.Podajemy schłodzone.