Wykonanie
Wiśnie świetnie się nadają nie tylko do robienia
konfitur, ale również są świetnym nadzieniem ciast. Smak tej tarty ciężko określić. W zależności od momentu i nastroju jest on albo bardzo słodki albo kwaśny. Momentami kwaśny smak przechodzi w
słodycz.
Tarta bardzo ciekawa i pyszna.Składniki:Spód:300 g
mąki120 g
cukru100 g
masła3
żółtkaskórka otarta z 1
cytryny3 łyżki bardzo zimnej
wodyNadzienie:1 kg
wiśni300 g
konfitur z
wiśni100 g
cukruskórka otarta z 1
cytrynyWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać
cukier,
skórkę z cytryny i wymieszać.Do
mąki dodać
masło wyciągnięte z lodówki około 15 minut wcześniej i rozetrzeć palcami z
mąką. Następnie dodać
żółtko i
wodę, szybko zagnieść ciasto, ewentualnie dodając jeszcze jedną łyżkę
wody. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny
Wiśnie opłukać i wydrylować.
Wiśnie przełożyć do garnka o grubym dnie lub na patelnię, dodać
cukier i smażyć aż wchłoną większość soku, który wypłynie z
wiśni (około 30 - 40 minut).Schłodzone ciasto rozwałkować a następnie wyłożyć nim dno i boki wysmarowanej
masłem formy na tartę.Spód i boki ciasta dokładnie posmarować
konfiturami z
wiśni.Na
konfiturę wyłożyć wcześniej usmażone
wiśnie.Całość posypać skórką otartą z
cytryny.piec przez 40 minut w temperaturze 180 o C.










