ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cytrynowe na amoniaku

Ciasteczka cytrynowe na amoniaku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej
250 g cukru trzcinowego
4 łyżki masła
4 jajka
1/2 łyżeczki amoniaku
mleko
sok i skórka otarta z 1 cytrryny
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej amoniak, mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku. Do mąki wlewamy utarte jajka z cukrem, nastepnie roztopione masło. Dokładnie mieszamy. W razie konieczności dodajemy tyle mleka, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wałkujemy i wykrawamy szklanką okragłe ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez około 15 minut (na złoty kolor).
Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2014/11/ciasteczka-cytrynowe-na-amoniaku.html