Wykonanie
14:29 Jedz Taniej 5 Comments
Lody. Przysmak wiecznie żywy - zarówno dla tych
młodych, jak i starych. Jedni lubią
truskawkowe, inni
czekoladowe, jeszcze inni wcinają
śmietankowe. Najwięcej jest jednak tych, którzy
lody uwielbiają bez względu na ich smak. Jako, że w kuchni każdy pomysł może okazać się dobry, postanowiliśmy zrobić coś, co na pierwszy kontakt może brzmieć dość dziwnie... Usmażyliśmy
lody !Potrzebujemy:ok. 150 g
herbatnikówok. 150 g
wiórków kokosowychlody (te, które najbardziej Wam smakują)2
jajkakilka łyżeczek
cukruolej do smażeniaPrzygotowanie:
Herbatniki kruszymy bardzo drobno i mieszamy z wiórkami.
Jajka ubijamy z
cukrem. Z
lodów formujemy kulki, obtaczamy je w
jajku, a następnie w herbatnikach i wiórkach (panierce). Czynność można powtórzyć, jeśli chcemy uzyskać grubszą panierkę - ja obtaczam dwukrotnie.Wkładamy na 1-2 h do zamrażarki, tak aby były zmrożone na "kość". W małym rondelku bardzo mocno rozgrzewamy
olej - na wysokość kilku centymetrów. Smażymy kilkadziesiąt sekund, aż panierka się zarumieni. Usmażonego
loda przekładamy na talerz.
Lody w środku pozostają schłodzone, a na zewnątrz powstaje chrupiąca, ciepła panierka. Gotowe do konsumpcji!Smacznego