Wykonanie
Najlepsze kokosanki na świecie :-). Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Polecam!Składniki na 14 dużych kokosanek:2 średniej wielkości
jajka140 g drobnego
cukru do wypieków200 - 220 g
wiórków kokosowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania zacząć dodawać
cukier, co ważne - powoli i łyżka po łyżce (jak do
biszkoptu). Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca bezowa masa. Dodawać
żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładać masę
kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do
lodów).
Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy i przekładać na kratkę.Smacznego :-).