ßßß
Najlepsze kokosanki na świecie :-). Kruche z zewnątrz, mięciutkie w środku i szybkie do upieczenia. Polecam!Składniki na 14 dużych kokosanek:2 średniej wielkości jajka140 g drobnego cukru do wypieków200 - 220 g wiórków kokosowychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania zacząć dodawać cukier, co ważne - powoli i łyżka po łyżce (jak do biszkoptu). Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca bezowa masa. Dodawać żółtka, nie przerywając ubijania. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką wykładać masę kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do lodów).
Piec około 15 minut (w zależności od wielkości kokosanek) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy i przekładać na kratkę.Smacznego :-).