Wykonanie
Lody, w letnie dni idealne dla ochłody. Dobre na każda
porę roku, jednak gdy zrobimy je sami, radość z ich zajadania jest o wiele fajniejsza. W smaku przypominają rafaello - tylko
migdałów brak;)Składniki:
Śmietana kremówka 30% - 250 mililitrów
cukier - 100 gram
jajka - 3 sztuki
mleko 3,2% - 200 mililitrów
wiórki kokosowe - 1 szklanka
Wykonanie:Do rondelka wlewamy
śmietanę, dodajemy 3
jajka, podgrzewamy na bardzo małym ogniu i mieszamy, gdy będzie letnie dodajemy
cukier a po chwili
mleko. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. ( Zajęło mi to około 30 minut) Następnie dodajemy
wiórki kokosowe.Mieszamy chwilę, aby wiórki rozprowadzone były w całej
masie lodowej.Tak przygotowane
lody przekładamy do naczynia które pozwala nam na zamrażanie,(użyłam pudełka po lodach;-)) Studzimy, następnie wkładamy do zamrażalnika. chłodzimy co najmniej 3 -4 godziny. Tak przygotowane
lody przekładamy do naczynia które pozwala nam na zamrażanie,(użyłam pudełka po lodach;-)) Studzimy, następnie wkładamy do zamrażalnika. chłodzimy co najmniej 3 -4 godziny.