Wykonanie
OMLETTo jedno z tych dań, które na pewno każdemu wyjdzie. Nie ma wielkiej filozofii w jego przygotowaniu.Największymi zaletami tej potrawy są niewątpliwie:jej błyskawiczne przygotowanie oraz to, że można ją podać w wersji na słodkolub na słono, używając dodatków na jakie ma się właśnie ochotę.
U mnie dzisiaj w wersji na słono:z
szynką,
żółtym serem,
cebulą,
pomidorami i
szczypiorkiem.Moim zdaniem te składniki rewelacyjnie się ze sobą komponują.składniki:dwa
jajkakilka plastrów
szynki lub innej
wędliny (to co mamy w lodówce)potarty
ser żółty (ilość wg uznania)3-4 plasterki średniej
cebulipomidorszczypioreksólpieprzolejPomidory kroimy w kostkę.
Szynkę kroimy na paseczki i podsmażamy na
oleju,dodajemy pokrojoną
cebulę i czekamy aż się zeszkli.Wlewamy na to roztrzepane
jajka wymieszane z potartym
żółtym serem,do tego dorzucamy pokrojone
pomidory, posypujemy
szczypiorkiem,solimy i
pieprzymy do smaku.Smażymy na małym ogniu tak długo, aż nam się całość zetnie.Wykładamy na talerz składając na pół i od razu podajemy.