Wykonanie
            Który to już dzień JESIENI ? Czwarty?.. Piąty dzisiaj, prawda?Kolejna cudowna 
pora roku się rozpoczęła, a wraz z nią na bazarkach zaczęło przybywać 
jabłek, dyni oraz 
gruszek, itd. Te ostatnie to jedne z moich ulubionych 
owoców w tym sezonie. Nigdy nie potrafię się oprzeć by nie kupić choć jednej. Dziś grucha trafiła do śniadania. Za nim ją zjadłam powędrowała wraz z owsianką (albo raczej w niej) do piekarnika. Towarzyszył jej 
cynamon, chrupiące ziarna kakaowca oraz duuużo 
orzechów . Sama jej 
słodycz nie wystarczyła, więc zaprosiła też świeże 
daktyle . Zapieczona w piekarniku, idealnie chrupiąca z wierzchu, a w środku lepka, rozpływała się w ustach… Uwielbiam takie poranki z owsianką



pieczona gruszkowa owsianka z 
cynamonem, 
daktylami, ziarnem kakaowca i 
orzechamibaked pear oatmeal with cinnamon, dates, cocoa nibs and nutsSkładniki:6 łyżek 
płatków owsianychłyżka nasion chia

1/2 łyżeczki 
cynamonu4 świeże 
daktyleśredniej wielkości 
gruszka1/2 szklanki 
mleka roślinnego (tu: 
ryżowo-
kokosowe)łyżka ziaren kakaowcadowolne 
orzechy (tu: 
miks siekanych 
migdałów, 
orzechów laskowych, ziemnych i włoskich)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (oprócz 
orzechów). Następnie dolać 
mleko i połączyć z posiekanymi 
daktylami oraz startą na grubych oczkach połową 
gruszki. Przełożyć do natłuszczonej kokilki. Na owsiankę położyć drugą połówkę 
gruszki (wraz ze skórką najlepiej!) oraz posypać całość posiekanymi 
orzechami. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Smacznego!Pierwszy tydzień studiów za mną. Jak było, chyba lepiej być nie mogło!Choć życie różne przynosi chwile i nie wszystko układa się tak dobrze jak by się chciało…Life is like the ocean. It can be calm or still, and rough or rigid, but in the end, it is always beautiful.Życie jest jak ocean. Może być ciche i spokojne lub wzburzone i ostre, ale zawsze jest piękne.Udanego dnia!

