Wykonanie
Który to już dzień JESIENI ? Czwarty?.. Piąty dzisiaj, prawda?Kolejna cudowna
pora roku się rozpoczęła, a wraz z nią na bazarkach zaczęło przybywać
jabłek, dyni oraz
gruszek, itd. Te ostatnie to jedne z moich ulubionych
owoców w tym sezonie. Nigdy nie potrafię się oprzeć by nie kupić choć jednej. Dziś grucha trafiła do śniadania. Za nim ją zjadłam powędrowała wraz z owsianką (albo raczej w niej) do piekarnika. Towarzyszył jej
cynamon, chrupiące ziarna kakaowca oraz duuużo
orzechów . Sama jej
słodycz nie wystarczyła, więc zaprosiła też świeże
daktyle . Zapieczona w piekarniku, idealnie chrupiąca z wierzchu, a w środku lepka, rozpływała się w ustach… Uwielbiam takie poranki z owsianką
pieczona gruszkowa owsianka z
cynamonem,
daktylami, ziarnem kakaowca i
orzechamibaked pear oatmeal with cinnamon, dates, cocoa nibs and nutsSkładniki:6 łyżek
płatków owsianychłyżka nasion chia
1/2 łyżeczki
cynamonu4 świeże
daktyleśredniej wielkości
gruszka1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
ryżowo-
kokosowe)łyżka ziaren kakaowcadowolne
orzechy (tu:
miks siekanych
migdałów,
orzechów laskowych, ziemnych i włoskich)Wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki (oprócz
orzechów). Następnie dolać
mleko i połączyć z posiekanymi
daktylami oraz startą na grubych oczkach połową
gruszki. Przełożyć do natłuszczonej kokilki. Na owsiankę położyć drugą połówkę
gruszki (wraz ze skórką najlepiej!) oraz posypać całość posiekanymi
orzechami. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Smacznego!Pierwszy tydzień studiów za mną. Jak było, chyba lepiej być nie mogło!Choć życie różne przynosi chwile i nie wszystko układa się tak dobrze jak by się chciało…Life is like the ocean. It can be calm or still, and rough or rigid, but in the end, it is always beautiful.Życie jest jak ocean. Może być ciche i spokojne lub wzburzone i ostre, ale zawsze jest piękne.Udanego dnia!