ßßß

kakaowo-kawowe ciasto „platanowe” na mące orkiszowej podane z masłem orzechowymcocoa-coffee plantains cake with spelt flour served with peanut butterSkładniki:4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżka płatków owsianychłyżka siemienia lnianegołyżka kakaołyżka kawy rozpuszczalnej5 świeżych daktylispory, dojrzały plantan*ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego1/3 łyżeczki sody oczyszczonejmasło orzechowe do podaniaWymieszać ze sobą suche składniki. Następnie dodać połowę rozgniecionego na mus plantata, wypestkowane i pokrojone daktyle oraz mleko. Dokładnie wymieszać (najlepiej widelcem lub zmiksować) i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta ułożyć pozostałą część plantata pokrojoną w plasterki. Piec ok. 30-40 min. w 200 stopniach Celsjusza. Lekko ostudzić i podawać, najlepiej z masłem orzechowym. Smacznego!*plantana można zamienić na zwykłego dojrzałego banana (dosyć sporej wielkości)Jeśli zaś nie macie ochoty na ciasto z rana (hmmm… czyżby ktoś nie miał?!), nie macie zbyt wiele czasu (możecie ciasto też zrobić wieczorem 😉 ) lub po prostu chcecie zjeść miskę rozgrzewającej owsianki to polecam Wam z całego serca bananową wersję na mleku kokosowym z daktylami, kakao, gorzką czekoladą i masłem orzechowym – jeden z moich faworytów wśród mega słodkich owsianek! Jako, że dziś dzień kawy – możecie dodać do niej łyżeczkę 😉
Życzę przyjemnego świętowania dzisiejszego dnia i samych miłych wrażeń!!!