250 g krewetek2 opakowania ryżupól cukinii3 ząbki czosnkułyżka słodkiej papryki w proszkusólmasło klarowane ok 15 glimonkanatka pietruszkiłyżka sosu sojowegoSos:szklanka orzechów ziemnych nie solonychpuszka mleczka kokosowegopieprz cayennełyżeczka miodu (byle nie gryczanego)sólłyżeczka przyprawy do chińszczyznyPrzygotowanie:Krewetki myjemy , przyprawiamy , skrapiamy sokiem z ćwiartki limonki , odstawiamy na jakiś czas żeby się przegryzło w chłodne miejsce .Gotujemy ryż na sypko.Orzechy prażymy z solą na patelni po czym mielimy w blenderze , dodajemy przypraw i mleczko wstawiamy znów na mały ogień.Roztapiam masło i wrzucam krewetki na patelnie , w momencie kiedy puszcza sok zlewam go do sosu i gotuje ok 5 min natomiast krewetki smażę jeszcze ok 3-4 minut na ostatnią minutę dodaję łyżeczkę sosu sojowego , czosnek pokrojony w plasterki i sok z ćwiartki limonki.Zdejmuje krewety z patelni i na pozostałym tłuszczu smażę ryż z pokrojoną w cienkie plasterki cukinią ok 5 minut ciągle mieszając.Wykładam wszystko warstwami na talerzu posypuję grubo posiekaną natką.Kupiłam krewetki w Kauflandzie CAŁEE opakowanie...taa..