ßßß
Składniki:2 opakowania mrożonych kalmarów1 główka czosnku2 pęczki pietruszkioliwa z oliwekprzyprawy: sól, pieprzCzas przygotowania: około 20 minutMrożone kalmary wypłukałem i wrzuciłem do wrzątku. Po około trzech minutach od zagotowania odcedziłem je i wypłukałem zimną wodą. Zbyt długo gotowane kalmary robią się gumowate. Raz w knajpie podali nam takie gumowate kalmary z grilla – kolega porównał je do pokrojonego węża ogrodowego:)Siekaniem pietruszki oraz krojeniem czosnku i kalmarów zajęli się koledzy (głównie Marecki), ja w tym czasie przygotowałem surówkę. Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek, wrzuciłem kalmary, dodałem czosnek i pietruszkę, podsmażyłem i doprawiłem do smaku. Wcinaliśmy je ze wspomnianą wyżej surówką i świeżą bułką.