ßßß
Składniki dla 2 osób:4 średnio dużych kalmarów3 łyżki bułki tartej70 g płatków migdałowychmnóstwo świeżej pietruszkioliwa z oliwek1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Kalmary dokładnie płuczemy i osuszamy. Oczyszczamy kalmary(zobacz kliknij tutaj), oddzielamy tułów od macek. Gdy nasze kalmary są już oczyszczone i tniemy je na pierścienie. Pierścienie i macki zalewamy oliwą z oliwek. Nie musza być pokryte w pełni , tylko, muszą byc dobrze naoliwione. Dodajemy ząbek czosnku przecięty na pół, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na 30-40 minut.Bierzemy duży rondel, który jest w stanie pomieścić wszystkie kalmary, nie pozwalając im się nakładać. Rozgrzewamy piekarnik do 150 °.Wrzucamy do rondla nasze marynowane kalmary w zalewie oliwnej. Dodajemy do kalmarów bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i płatki migdałowe. Przykrywamy folią i pieczemy przez 10 minut.Po tym czasie, zdejmujemy folię i pozostawiamy następne 10 - 15 minut zwiększając temperaturę do 160 °. Oczywiście czas może się różnić w zależności od wielkości kalmarów oraz mocy kuchenki.Podajemy na gorąco !Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)