Wykonanie

Życie pisze różne scenariusze - u mnie troszkę się pozmieniało, troszkę problemów wynikło, ale wracam do gry wzbogacona o nowe doświadczenia i nową paletę przepisów. Na blogu niedługo zobaczycie, ich kilka, jak i recenzji książek kucharskich. Tymczasem zapraszam Was na test, który się udał. Razem z siostra i mężem, którzy wynaleźli na blogu W
trzech smakach przepis - wykonaliśmy suflety
bananowe, które są mocno sycące i przepyszne. polecam je szczególnie z
lodami, możecie także zetrzeć na nie odrobinę
czekolady;)

Potrzebujemy:proporcje na 2-3 sufletów, w zależności od kokilek2
jajka1 duży dojrzały
bananszczypta
soliszczypta
cynamonu1 łyżkę
cukru trzcinowego (zmniejszyłam proporcje
cukru ze względu na moją cukrzycę)
masło i
cukier do kokilekkilka kostek
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik na 190 st.C góra-dół oraz przygotowujemy kokilki - smarujemy
masłem i posypujemy
cukremWykonanie:1. Oddzielamy
białka od
żółtek2. Do
żółtek dodajemy:
cukier,
cynamon, pokrojonego
banana - całość miksujemy3. Schłodzone
białka doprawiamy szczyptą
soli i ubijamy na sztywno4. Do zmiksowanej mieszanki z
żółtkami dodajemy 1/3 ubitych na sztywno
białek i delikatnie mieszamy
łopatką. Następnie dwukrotnie powtarzamy tę czynność.5.
Czekoladę siekamy na drobne kawałki i delikatnie mieszając dodajemy do masy6. Gotową masę przekładamy do kokilek, które natychmiast trafiają do piekarnika na 20 minut - temperatura jak powyżej. Nie wolno nam otwierać piekarnika, gdyż może to spowodować opadnięcie sufletów.7. Podajemy zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Uwagi: Nasze suflety nie wystają poza kokilki tak okazale jak często można zaobserwować w programach kulinarnych i jest to
wina za małej ilości ciasta w kokilce, za to w środku są puszyste i o dziwo nie są tak trudne do zrobienia. Polecam!Pozdrawiam cieplutko!