ßßß
SKŁADNIKI: (na 12 malutkich placuszków lub 8 większych)1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (może być nawet lekko rozgotowana)1/2 szkl mleka1 jabłko2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)szczypta sody lub proszku do pieczenia1 płaska łyżka cukru (u mnie brązowy)1 łyżeczka cynamonuolej do smażenia1. Jabłko zetrzeć na tartce na drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze, dodać mleko i kaszę (zimną) i ponownie zmiksować lub zblendować. Dodać obie mąki, sodę/proszek do pieczenia oraz cynamon, wymieszać dokładnie.2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Inspiracja: Olga Smile