Wykonanie
Pozycja obowiązkowa na nadchodzące tygodnie - niezawodny kremowy sernik, tym razem, pełen
ciasteczek oreo. Podany z pierwszymi, wiosennymi
truskawkami. Niebo w gębie, polecam! :)

źródło inspiracji: mojewypieki.comskładniki na spód150 g
ciastek Oreo lub podobnych (razem z nadzieniem)2 łyżki roztopionego
masłaCiastka i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną
masłem obręcz), przesypać masę
ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut).sernik1000 g
twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)puszka słodzonego
mleka skondensowanego (530 g)4
jajka4 łyżki ekstraktu z
waniliilekko czubata łyżka
mąki ziemniaczanejlekko czubata łyżka
mąki pszennej150 g
ciastek Oreo
Twaróg i
mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo
jajka. Następie dodać ekstrakt, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać
mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. W masę powciskać
ciasteczka Oreo, zatapiając je w
masie.Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.krem
mascarpone250 g
mascarpone150 ml kremówki3-4 łyżki
cukru pudruziarenka wydrążone z
laski waniliido podania
truskawkiWszystkie składniki kremu wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch posmarować kremem
mascarpone. Podawać ze świeżymi
truskawkami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.Smacznego!
