ßßß Cookit - przepis na Sernik z oreo

Sernik z oreo

nazwa

Wykonanie

Pozycja obowiązkowa na nadchodzące tygodnie - niezawodny kremowy sernik, tym razem, pełen ciasteczek oreo. Podany z pierwszymi, wiosennymi truskawkami. Niebo w gębie, polecam! :)
źródło inspiracji: mojewypieki.com
składniki na spód
150 g ciastek Oreo lub podobnych (razem z nadzieniem)
2 łyżki roztopionego masła
Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut).
sernik
1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
4 jajka
4 łyżki ekstraktu z wanilii
lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
lekko czubata łyżka mąki pszennej
150 g ciastek Oreo
Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać ekstrakt, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.
krem mascarpone
250 g mascarpone
150 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
ziarenka wydrążone z laski wanilii
do podania
truskawki
Wszystkie składniki kremu wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch posmarować kremem mascarpone. Podawać ze świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2015/05/Sernik-z-oreo.html