ßßß Cookit - przepis na Błotniak jabłkowo-orzechowy

Błotniak jabłkowo-orzechowy

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest jednym z moich ulubionych szybkich ucieranych ciast. Tym razem połączyłam je z masłem orzechowym i jabłkami. Wyszło rewelacyjne, kruche, delikatne i wilgotne.
Składniki:
3 szklanki mąki
4 łyżki dżemu morelowego
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4-5 jabłek
1 łyżka sody
1 łyżka mielonego cynamonu
1 margaryna
Margarynę roztapiamy. Do roztopionej margaryny dodajemy dżem morelowy i masło orzechowe.
Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko, jajko, cynamon i sodę.
Wszystko dokładnie miksujemy, a następnie dodajemy mąkę i cukier.
Kiedy mąkę połączymy z resztą składników wówczas dodajemy pokrojone w kostkę jabłka.
Dokładnie mieszamy i wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto obsypujemy jeszcze gorące cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/04/Blotniak-jablkowo-orzechowy.html