ßßß Cookit - przepis na Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

nazwa

Wykonanie

A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.
Składniki:
6 i 1/2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
15 dag masła
6 jajek
1/4 litra mleka
5 dag drożdży
kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego
20 dag marmolady z dzikiej róży
cukier puder do posypania pączków
2 kostki smalcu
1 litr oleju
Z 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn.
Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło.
Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser).
Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubośc około 2 cm lekko podsypując mąką.
A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule.
Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką .
Przykrywamy je drugą ścierką.
Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor.
Usmażone pączki nadziewamy marmoladą używając do tego odpowiedniej końcówki.
Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/02/Paczki-domowe.html