Wykonanie

A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem.Składniki:6 i 1/2 szklanki
mąki tortowej3/4 szklanki
cukru15 dag
masła6
jajek1/4 litra
mleka5 dag
drożdżykilka kropel
olejku migdałowego lub
rumowego20 dag
marmolady z dzikiej róży
cukier puder do posypania pączków2 kostki
smalcu1 litr
olejuZ 1 i 1/2 szklanki
mąki,
drożdży oraz ciepłego
mleka sporządzamy rozczyn.

Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.


Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego
jajka,
cukier,
olejek migdałowy, resztę
mąki oraz stopione
masło.

Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser).

Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.


Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubośc około 2 cm lekko podsypując
mąką.

A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule.

Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej
mąką .

Przykrywamy je drugą ścierką.

Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym
oleju wymieszanym ze
smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor.



Usmażone pączki nadziewamy
marmoladą używając do tego odpowiedniej końcówki.




Nadziane pączki obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!




