Wykonanie
Wiadomo smaku prawdziwych flaczków nic nie zastąpi, ale te robionę z
żołądków drobiowych smakują prawie tak samo, a co najważniejsze są syte i dietetyczne.Składniki:0,5 kg mrożonych i oczyszczonych
żołądków drobiowych1 średnia
marchew1 średnia
pietruszka1
kostka rosołowa2 łyżki
majeranku1 łyżka
przyprawy do zup1 kopiasta łyżka mazeiny kukurydzianej (
skrobi kukurydzianej)3 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowesól i
pieprzDo żołądków dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach
marchew i
pietruszkę,
majeranek,
przyprawę do zup,
kostkę rosołową,
liście laurowe i
ziele angielskie.

Składniki na flaczki................................................................Wszystko zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości żołądków na średnim ogniu. Kiedy żołądki z miękną wyjmujemy je z garnka łyżką cedzakową, a następnie kroimy w cienkie paseczki.

Pokrojone w paseczki żołądki..........................................................Pokrojone żołądki wrzucamy z powrotem do garnka z rosołem. W niewielkiej ilości
wody rozpuszczamy mazeinę, którą przelewamy do gotujących się żołądków. Całość dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Flaczki z żołądków podajemy na gorąco doprawiając
solą i
pieprzem. Smacznego !!!

Flaczki z
żołądków drobiowych........................................................

I jeszcze raz.....................................................................