Wykonanie
Składniki:5
jajek2 i 1/2 szklanki drobno mielonych
orzechów3/4 szklanki
cukru pudrusok z całej
cytryny2 kopiaste łyżki
tartej bułkiPolewa:2 duże tabliczki
czekolady2 łyżki słodkiej
śmietanki1-2 łyżki tartej
czekolady do przybraniakilka
migdałów do przybrania
Orzechy mieszamy z
tarta bułką.

Mielone
orzechy z
bułką tartą..........................................................................
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na kogel-
mogel, dodajemy
sok z cytryny i dalej mieszamy.
Cukier puder i
żółtka.................................................................Ubijamy pianę z
białek na sztywno. Do utartych
żółtek sypiemy przygotowane
orzechy i dodajemy pianę z
białek.
Orzechy, piana, i kogiel-mogiel........................................Wszystko razem delikatnie mieszamy i odrazu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej foremki.

We foremce..................................................................................Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy przez około 50-55 minut. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się ładnie zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Chłodzimy przez kilka minut w foremce, wyjmujemy na deskę i całkowicie wychładzamy.

Chłodzenie ciasta.............................................................
Czekoladę roztapiamy wraz ze
śmietanką w kapieli
wodnej.
Czekolada ze
śmietanką...........................................................................Roztopioną
czekoladą polewamy wychłodzone ciasto w taki sposób, by na wierzchu była dość gruba, czekoladowa warstwa i przybieramy
migdałami. Smacznego !!!

Ciasto oblane
czekoladą.........................................................

Tort
orzechowy z
czekoladą....................................................

I jeszcze kawałeczek..................................................................