ßßß Cookit - przepis na Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 duże bakłażany
2 duże kotlety z piersi kurczaka
10 dag sera żółtego w plasterkach
1 szkanka ugotowanego ryżu
1/2 stronka zielonej papryki
1/2 stronka czerwonej papryki
sól i pieprz
Bakłażany przecinamy wzdłuż na połowę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200'C na 20 minut.
Bakłażany......................................................
Następnie wyjmujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Z podpieczonych bakłażanów usówamy miąższ w taki sposób, aby przy ściankach pozostała warstawa nie grubsza niż centymetr. Wydrążone wnętrze lekko solimy.
Podpieczone i wydrążone bakłażany.............................................................
Kotlety i paprykę kroimy w drobną kostkę i łączymy z drobno posiekanym miąższem bakłażana i ryżem.
Składniki na farsz........................................................................
Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz...........................................
Wnętrze każdej połówki bakłażana wykładamy plasterkami sera.
i nadziewamy farszem.
Bakłażanay przed pieczeniem................................................
Nadziane bakłażany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na około 20-30 minut. Smacznego !
Faszerowane bakłażany.........................................................
I jeszcze kawałek.................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/09/Faszerowane-baklazany.html