Wykonanie
Ni stąd ni zowąd konkurs Kupca prawie
mignął mi przed oczami. Dlatego dzisiaj
lody porzeczkowe. Na jutro planuję burgery... właśnie na konkurs. Zobaczymy co z tego wyniknie. Na pewno nie aspiruję na nagrodę główną czyli rower, ale jakiś drobniejszy upominek fajnie byłoby wygrać. Zobaczymy. Tym czasem dzisiaj coś dla ochłody, mimo, że ostatnio termometry nie pokazują najwyższych wartości, może to się zmienić w każdej chwili. W każdym razie pudełko
lodów zawsze warto
mieć w zapasie. Opcjonalnie podać je można z
syropem porzeczkowo miętowym (u mnie
czerwona porzeczka, czarnej niestety już nie mam). W wersji ekstra szybkiej i leniwej możecie po prostu kupić kubełek dobrych
lodów waniliowych i polać je musem z
czarnej porzeczki...
Lody waniliowe:2 szklanki
śmietanki kremówki 36%1 szklanka
mleka pełnotłustego3
żółtka7 łyżek
cukru (około 14 dag)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (możecie też użyć laski, wtedy gotujecie ją w
mleku, a ziarenka wydłubujecie i dodajecie bezpośrednio)1-2 łyżki
wódki (opcjonalnie, ale bardzo polecam jej dodanie)
Śmietankę dobrze schładzamy.
Mleko w rondelku gotujemy (możemy dodać
laskę wanilii). W międzyczasie
żółtka z 3 łyżkami
cukru ubijamy na kogiel mogiel przez kilka minut. Do gorącego
mleka dodajemy około 2 łyżek
cukru i dodajemy powoli do
żółtek, całą masę miksujemy tak przez 2-3 minuty, a następnie schładzamy do całkowitego ostygnięcia.
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek
cukru, dodajemy część jajeczno-
mleczną oraz ekstrakt i
wódkę. Bardzo polecam eksperymenty z
alkoholami, dodają one
lodom kremowej konsystencji o czym przekonałam się robiąc
lody rumowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, ze w tym wypadku
lody zamarzają dłużej. Ja moje w zamrażarce trzymałam około 12 godzin.

15 dag
czarnej porzeczki4 łyżki
cukruwoda (łyżka lub dwie)
Wodę z
cukrem zagotowujemy robiąc
syrop. Umytą i obraną
porzeczkę wrzucamy do rondelka gdy ten zacznie bulgotać. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aby jak najwięcej
wody odparowało. Mus przecieramy przez sito i studzimy. Mus mieszamy delikatnie z
lodami i chłodzimy.

