ßßß Cookit - przepis na Mus z czarnej porzeczki:

Mus z czarnej porzeczki:

nazwa

Wykonanie

Ni stąd ni zowąd konkurs Kupca prawie mignął mi przed oczami. Dlatego dzisiaj lody porzeczkowe. Na jutro planuję burgery... właśnie na konkurs. Zobaczymy co z tego wyniknie. Na pewno nie aspiruję na nagrodę główną czyli rower, ale jakiś drobniejszy upominek fajnie byłoby wygrać. Zobaczymy. Tym czasem dzisiaj coś dla ochłody, mimo, że ostatnio termometry nie pokazują najwyższych wartości, może to się zmienić w każdej chwili. W każdym razie pudełko lodów zawsze warto mieć w zapasie. Opcjonalnie podać je można z syropem porzeczkowo miętowym (u mnie czerwona porzeczka, czarnej niestety już nie mam). W wersji ekstra szybkiej i leniwej możecie po prostu kupić kubełek dobrych lodów waniliowych i polać je musem z czarnej porzeczki...
Lody waniliowe:
2 szklanki śmietanki kremówki 36%
1 szklanka mleka pełnotłustego
3 żółtka
7 łyżek cukru (około 14 dag)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (możecie też użyć laski, wtedy gotujecie ją w mleku, a ziarenka wydłubujecie i dodajecie bezpośrednio)
1-2 łyżki wódki (opcjonalnie, ale bardzo polecam jej dodanie)
Śmietankę dobrze schładzamy. Mleko w rondelku gotujemy (możemy dodać laskę wanilii). W międzyczasie żółtka z 3 łyżkami cukru ubijamy na kogiel mogiel przez kilka minut. Do gorącego mleka dodajemy około 2 łyżek cukru i dodajemy powoli do żółtek, całą masę miksujemy tak przez 2-3 minuty, a następnie schładzamy do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem 2 łyżek cukru, dodajemy część jajeczno-mleczną oraz ekstrakt i wódkę. Bardzo polecam eksperymenty z alkoholami, dodają one lodom kremowej konsystencji o czym przekonałam się robiąc lody rumowe. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, ze w tym wypadku lody zamarzają dłużej. Ja moje w zamrażarce trzymałam około 12 godzin.
15 dag czarnej porzeczki
4 łyżki cukru
woda (łyżka lub dwie)
Wodę z cukrem zagotowujemy robiąc syrop. Umytą i obraną porzeczkę wrzucamy do rondelka gdy ten zacznie bulgotać. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut, aby jak najwięcej wody odparowało. Mus przecieramy przez sito i studzimy. Mus mieszamy delikatnie z lodami i chłodzimy.
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,349461387,title,Lody-waniliowe-z-porzeczkowym-musem,index.html