Wykonanie
Własciwie to nie noszą nazwy pączków. To tarcdycyjne smażone ciasto o mniejszej zawartości
cukru ale charaktertstycznym
drożdżowym posmaku. W Afryce Zachodniej są to przekąski na jeden kęs sprzedawane w każdej dzielnicy na rogach ulic. Przepis na ciasto jest podstawowy a od nas zależy jakich dodaków użyjemy. Autorka bloga Immaculate Bites z którego pochodzi przepis stworzyła pyszne
kokosowe pączki :) Puff-puff nie są mocno słodkie dlatego po usmażeniu można dodatkowo obtoczyć w cukrze lub przed podaniem posypać
cukrem pudrem. Nam jednak ilość
cukru odpowiadała i nie było potrzeby dosładzać.
Składniki :1 szklanka ciepłej
wody2 szklanki
mleka kokosowego7 g
suszonych drożdży ( 2 i 1/4 łyżeczki )1/2 - 3/4 szklanki
cukru1/4 - 1/2 łyżeczki
soli1 szklanka
płatków kokosowych4 i 1/2 szklanki
mąkiolej do głębokiego smażeniaW misce wymieszać
wodę,
cukier,
sól,
drożdże,
mleko kokosowe. Odstawić na 5 minut.Po tym czasie dodać
makę. Wymieszać drewnianą ły zką na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy
kokos i również mieszamy do połączenia. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość w rondlu rozgrzewamy
olej. Za pomocą łyżeczki nakładamy niewielkie porcje ciasta ( na jeden kęs ) i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.Po wyjęciu obtaczamy w cukrze lub obsypujemy
cukrem pudrem przed podaniem lub zajadamy bez dodatkowego dosładzania :)Smacznego :)