Wykonanie
Zamrażacie
śliwki ? bo ja pierwszy raz je zamroziłam ale po odmrożeniu nadawały się tylko na kompot. Wiem powinnam każdą osobno zamrozić a
potem wrzucić do jednego woreczka ale nie miałam miejsca i tak powstał pyszny, korzenny, rozgrzewający i cudownie smakujący jesionią kompot.

Składniki :1 kg
śliwek umytych i wypestkowanych4 całe
goździki1 laska
cynamonu1 gwiazdka
anyżu3 ziarna
ziela angielskiego1/2
pomarańczyskórka z całej 1
pomarańczy2 litry
wodyZ
pomarańczy wyciskamy sok i z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku. Stawiamy na niewielki gaz, zagotowujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy 5 minut. Zestawiamy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia i aby lepiej naciągło
przyprawami korzennymi. Przecedzamy. Najlepiej smakuje na ciepło :)Smacznego :)