ßßß Cookit - przepis na Korzenny kompot śliwkowy

Korzenny kompot śliwkowy

nazwa

Wykonanie

Zamrażacie śliwki ? bo ja pierwszy raz je zamroziłam ale po odmrożeniu nadawały się tylko na kompot. Wiem powinnam każdą osobno zamrozić a potem wrzucić do jednego woreczka ale nie miałam miejsca i tak powstał pyszny, korzenny, rozgrzewający i cudownie smakujący jesionią kompot.
Składniki :
1 kg śliwek umytych i wypestkowanych
4 całe goździki
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 ziarna ziela angielskiego
1/2 pomarańczy
skórka z całej 1 pomarańczy
2 litry wody
Z pomarańczy wyciskamy sok i z pozostałymi składnikami umieszczamy w garnku. Stawiamy na niewielki gaz, zagotowujemy. Od momentu zawrzenia gotujemy 5 minut. Zestawiamy z ognia, pozostawiamy do ostygnięcia i aby lepiej naciągło przyprawami korzennymi. Przecedzamy. Najlepiej smakuje na ciepło :)
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/09/Korzenny-kompot-sliwkowy.html