Wykonanie
Kolejny
chleb na drożdżach, którym jestem zachwycona. Żałowałam,że upiekłam tylko jeden. Następnym razem się poprawię :) Mięciutki, puszysty, pyszny....Gorąco polecam :) Przepis z bloga Prawo do gotowania z pasją .

Składniki :150 g puree z pieczonej dyni hokkaido300 g
maki pszennej typ 500 ( użyłam tortowej )150 ml
mleka 2%3 łyżki posiekanych pestek dyni ( pominęłam )1 łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruW misce łączymy
mąkę,
drożdże,
sól,
cukier,
pestki dyni i puree z dyni. Mieszamy robotem za pomocą haka, ręcznie lub drewnianą łyżką. Dodajemy lekko podgrzane
mleko ( trochę cieplejsze niż temp. pokojowej - nie za ciepłem bo zabije nam
drożdże ) i wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 2 godziny aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto oprószamy
mąką i zagniatamy 2-3 minuty. Przekładamy do formy na
chleb lub do małej keksówki o wymiarach ok 13x23 cm wcześniej posmarowanej
olejem i wysypanej
mąką,
otrębami lub czym lubicie. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na kolejne 35-40 minut do ponownego wyrośnięcia ( u mnie wyrastało długo dłużej bo w tym samym czasie robiłam jeszcze
chleb na zakwasie ).
Chleb pieczemy w 220°C przez 30-35 minut przy czym 10 minut przed końcem można zmniejszyć temp. do 190-200° C lub przykryć chlebek z wierzchu, żeby za bardzo się nie zrumienił od góry.Smacznego :)Wypiek bierze udział we wrześniowej liście "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog .