Wykonanie
A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi idziemy na
jagody, na
jagody ...

Składniki (ok. 30 sztuk):szklanka
mąki pszennej typ 500 lub 650wrzątek ok. 100 mlsłoik
jagódkilka łyżek
cukrułyżka
soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą
wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością
wody lub dosypując
mąki. Odstawiam na kwadrans.
Jagody oczyszczam i mieszam z
cukrem.Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej
mąką stolnicy. Na środek kładę
jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów
wody i dodaję łyżkę
soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.