Wykonanie
Przepis podstawowy na pierogi z dowolnym nadzieniem. Ciasto robię bez
mleka, jaj i
cukru. Tylko
mąka,
woda i
sól.

Składniki (ok. 30 sztuk):szklanka
mąki pszennej typ 500 lub 650wrzątek ok. 100 mlłyżka
soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą
wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością
wody lub dosypując
mąki. Odstawiam na kwadrans.Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej
mąką stolnicy. Na środek kładę nadzienie, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.

W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów
wody i dodaję łyżkę
soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.