Wykonanie
Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z
mąki pszennej i gorącej
wody. Farsz możemy zastąpić innymi
owocami ale ja dziś polecam starte
jabłko (bez
cukru).

Składniki (ok. 30 sztuk):szklanka
mąki pszennej typ 500 lub 650wrzątek ok. 100 ml3
jabłkałyżka
soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą
wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut. Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością
wody lub dosypując
mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram
jabłka. Najlepsze są twarde i słodkie.
Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej
mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów
wody i dodaję łyżkę
soli. Jeśli ktoś gustuje w słodkich pierogach to zamiast
soli sypie
cukier. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.