ßßß Cookit - przepis na Jabłko

Jabłko

nazwa

Składniki

Wykonanie

Owoc chroniący przed zawałami, zaparciami, idealny dla zdrowia naszych zębów, wspomaga odchudzanie.
Najwięcej cennych składników jabłka jest w skórce dlatego jedząc jabłko starajmy się go nie obierać. Należy natomiast dobrze je umyć i spożywać w całości.Owoc ten posiada bardzo dużo witaminy C aby z jednego jabłka przyswoić jak najwięcej tej witaminy nie należy poddawać go obróbce termicznej. Najlepiej spożywać go w naturalne- surowej postaci z resztą jak większość owoców i warzyw.
Skład witamin jabłka:
bogate w witaminę C
odkwaszają organizm ze względu na dużą zasadowość soli mineralnych
posiadają dużo potasu i żelaza
Zastosowanie zdrowotne
Dzięki dużej ilości żelaza i potasu zmniejszają ryzyko zachorowania na anemie. Jabłko ułatwia przyswajanie wapnia przez co mamy zdrowsze zęby, mocniejsze włosy i paznokcie. Zawarta w nim witamina C zwiększa odporność organizmu i dodatkowo uelastycznia skórę.
Najważniejszym chyba dla kobiet jest fakt iż jest idealnym produktem w diecie odchudzającej. W celu przyspieszenia przemiany materii zaleca się aby zjadać ok 150 g jabłek dziennie.
Ważne: Jabłko spożywane w większej ilości niż max 200 g sprzyja tyciu nie ma już właściwości odchudzających.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
kcal- 53 kcal
białko- 0.3 g
tłuszcze- 0 . 2 g
węglowodany- 13 , 8 g
błonnik- 2 , 4 g
Źródło:http://kokieteriasmaku.blogspot.com/2013/03/jabko.html