Wykonanie
Kolejny weekend i kolejne pyszne wypiekanie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Tym razem super pomysł na łatwy
chleb na drożdżach - szwajcarski z nacięciem w kształcie krzyża. Chlebek pyszny, chrupiący z miękkim środkiem. Bardzo fajny. Naprawdę warto go upiec i zjeść taki świeży z samym
masłem.Zapraszam :-)Składniki:- 600 g
mąki pszennej typ 500- 370 g
wody- 2 łyżeczki
cukru- 2 łyżeczki
soli- 2 łyżeczki
suszonych drożdży (lub 20-25 świeżych)Przygotowanie:Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy elastyczne ciasto, aż wszystkie składniki się połączą - ja wyrabiałam około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wykładamy ciasto na papier do pieczenia podsypany
mąką, formujemy bochenek i odstawiamy jeszcze na około 1 godzinę - nie dłużej.Naczynie żeliwne - ja użyłam naczynia żaroodpornego, nagrzewamy w piekarniku, temperatura 220 stopni, grzanie góra-dół. Jak
chleb wyrośnie to wyciągamy ostrożnie naczynie bo jest bardzo gorące i przekładamy
chleb trzymając za papier. Wkładamy
chleb razem z papierem lub podsypujemy naczynie
mąką i przekładamy
chleb z papieru do naczynia. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut w temperaturze 220 stopni, następni zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Studzimy.
Chleb bardzo kusi, aby go spróbować jeszcze takiego ciepłego, ale poczekajmy, aż wystygnie.
Chleb piekłam z razem z:- Pawłem- Bożenką- Lidią- Izą- Bernadetą- Iwoną-
Kasią- Eweliną- Justyną- Jolą- Martą- Arletą-
Aliną- Dorotą- Małgosią