Wykonanie
Musicie ich spróbować z podprażonymi
jabłkami z
cynamonem - pycha. Ja robiłam 2 wersje ze
śliwkami na zdjęciu i z
jabłkami, których nie zdążyłam pstryknąć ale zdecydowanie najlepsze. A same knedle smakują jak knedle tylko z dodatkiem
kaszy jaglanej, mogą się nimi cieszyć osoby na diecie bezglutenowej. Przepis Olgi Smile z olgasmile.com

Składniki :1 szklanka
kaszy jaglanej2,5 szklanki
wody1 kg ugotowanych
ziemniaków1 szklanka białej
maki ryżowej1 szklanka
mąki ziemniaczanej400 g
owoców ( w zależności jakich użyjecie, możecie potrzebować więcej )
Kaszę jaglaną przepłukać dobre na sicie, następnie należy przelać ją wrzątkiem.
Wodę zagotowujemy, wsypujemy
kaszę. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ok 20-25 minut. Ja musiałam nieco dolać
wody w trakcie gotowania. Pamiętajcie o mieszaniu, żeby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia miksujemy na gładką masę i studzimy.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do zimnej zmiksowanej
kaszy jaglanej. Wkładamy do lodówki na 30 minut, żeby masa nieco stężała ( nie robiłam tego moja masa była zwarta ).Następnie dajemy do całości obie
mąki. Mieszamy dobrze. Nabieramy porcję masy, rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy
owoce, formujemy kulę. Odkładamy na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane knedle wstawiamy jeszcze do lodówki na 30 minut aby masa ponownie stężała i aby nie rozleciały się podczas gotowania. Knedle wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok 1 minuty po wypłynięciu knedli na wierzch.Podajemy ze
śmietana lub płynnym gęstym
jogurtem waniliowym pitnym.* Nie miałam
maki ryżowej więc zastąpiłam ją pszenną (wszak na gluten uczulona nie jestem ). Jeśli zdecydujecie się na tą zamianę to pszennej dodajemy 1 szklankę a ziemniaczanej tylko 1/2 szklanki.*
Mąkę ryżową można zastąpić również inna bezglutenową - ulubioną.Smacznego :)